Jdi na obsah Jdi na menu
 

Heidi a Hedwig

  je párek nádherných čokoládových siamských fretek až ze Zlína, zřejmě sourozenci,
  dovezeny do útulku pro fretky Klubko 26.11.2012, adoptovány 7.12.2012

gottwaldky.jpgDo Klubka se Heidi s Hedwigem dostali díky řetězu dobrých skutků a zpráv. Ale popořadě.

20.11.2012 jsme na FB našli zprávu od Terry Oppelové:

Zdravím, přibližně před hodinou se tady na facebooku ve skupině objevil tento příspěvek
"Petr Kosman Janalík
PROSBA - ZLÍN a blízké okolí!!! V centru Zlína u parku (ulice Soudní a Bartošova) byly nalezeny dvě fretečky, obě samičky, patrně matka s mládětem. Čisté, čistotné, evidentně zvyklé na lidi, ale matka mládě brání, tak občas kouše. Zbarvení špinavé světlejší barvy, tlapky do tmava. Freťulky byly předány do útulku Zlín Vršava (
www.facebook.com/utulekzlin), kde však pro ně nejsou ideální podmínky a paní mě prosila, ať je zkusím udat přes internet. tak to zkouším. Díky a sdílejte, kdo by chtěl dvě freťulky na sebe zvyklé."

Nevím jestli o nich víte, ale radši jsem vám to dala vědět. Zatím se k nim nikdo nehlásí a já si je bohužel vzít nemůžu.

více foto

Okamžitě jsme na FB hledali další info a našli příspěvek opět od pana Janalíka:

"....... Taky jsem volal do zverimexu, co tam je hned co je našli. Měli tam přesně takové freťule, tak jsem se ptal, zda nepostrádají fretky, jestli jim neutekly třeba, ale řekli mi prý, že ne, že nedávno ty dvě daly zadarmo pryč.. tak si myslím, že to byly právě tyhle a oni je vypustili ven, protože si je nikdo nekoupil. Paní zněla v telefonu docela nejistě a zmateně.. Pokud to tak je, samo, že to nepřiznají, ale je to docela smutné :( Už párkrát jsem se tam bavil o tom, že tam ty fretky trpí, protože je tam mají v horku v akvárku na pilinách bez domečku a řekli, že ví že to je špatně, ale že majitelil zverimexu je to jedno, prý už mu to říkali mockrát. Fakt někteří v tom vidí jen prachy a ne, že jsou to živé bytosti, navíc dost inteligentní s osobností. "

21.11.2012 Kontaktovali jsme útulek Zlín, abychom se ujistili, že tam fretky opravdu jsou a jestli nám je vydají. Poté opět prostřednictvím FB jsme oslovili naše fanoušky s prosbou o pomoc, protože tohle sami nezvládnem... Dovoz fretek ze Zlína obratem nabídl Petr Hanzlík a protože jel do Plzně, dočasný azyl fretkám, než si je vyzvedne Jana Liška (Praha), poskytne Petra Benediktová.

Na FB jsme odstartovali anketu s cílem najít fretkám jména. A protože cesta ze Zlína povede "zkratkou" přes Vídeň, navrhovaná jména by měla být německá. V očekávání dvou fretčích slečen se to jen hemží Hildami a Gertrudami... :-)

26.11.2012 Fretky dorazily v pořádku do Plzně k Petře, která se rázem stala naší  "prodlouženou rukou". Z původně avizovaných dvou holek se vyklubal páreček - příšerně špinavých, od hoven ulepených, ale přesto nádherných čokoládových siamek, fotky od Petry mluví za vše.

27.11.2012 Dnes Petra konečně píše na FB, poté odpovídá na dotazy ostatních, všichni jsme pochopitelně zvědaví, co je nového:

(cca 14 h) Určitě všichni čekáte na info o zlínských freťulích. Je to chlapeček a holčička. Včera ve 21h dorazili ke mě, vypustili jsme je v místnosti a hned začali šmejdit. Prý jsou aktivnější, než v neděli, kdy byli vyzvednuti z útulku.

Dají se pohladit, kámen úrazu nastává ve chvíli, kdy je chci vzít do ruky. Holčička se bojí hodně, stačí se přiblížit ke kleci a hned prchá, chlapeček kouká a nic nedělá. Včera, když jsem je čapla, holčička zůstala odevzdaná v ruce, pokud jsem se snažila s ní nějak manipulovat, chtěla hryznout. Chlapeček na mě v ruce i pištěl.

Dneska jsem je nechala odpočívat v kleci, ze záchodového pelíšku vůbec nechtějí vylézt, ale po rozkoukání jsem je pohladila po kožíšku a ani náznak kousnutí. Zatím je nechávám v "bezpečí" pelíšku...

Mají opruzený nožičky, zřejmě z toho, jak na nich měli nalepený bobky a moč. Udělala jsem řepík, ale nevím, jestli je vhodné je hned stresovat potíráním. Jsou už relativně čistí, našli jsme na nich dvě klíšťata. Z napáječky pít neumí, granule neznají (zkoušeli jsme Ferret Complete, Acanu, Purinu), kuřecí srdíčka nechtěli, ale konzervu si dají.

Jsou jako přes kopírák, možná to bude i máma se synem nebo (možná spíš a s největší pravděpodobností) sourozenci.

(cca 18 h) Asi jim nekdo ublizovat musel, protoze maji panickou hruzu z ruky. Holcicka se shovava, sotva me vidi a ani jeden se neda vzit do ruky, chlapecek z toho ma jeste vetsi hruzu nez holcicka, kouse a pisti.. Ale dneska jsem je hladila, casem to bude ok.

(cca 23 h) Udelali jsme ted vecer pokrok, zase jsem je bez rukavic pohladila a pak jsem toho chlapecka (v rukavici teda) pomalinku vzala a zvedla, abych se mu podivala na brisko a ani se po me neohnal. Uz ho nema tak opruzeny, vypada hezky.

28.11.2012 Další raport od Petry:

Tak dneska jsme udělali spoustu pokroků :) Na noc jsem jim nedala konzervu a jak začali ty potvůrky baštit Acanu! Dneska snědli celou misku, mám ooobrovskou radost! Přes den jsem je oba drbala a na oba jsem sahala holýma rukama, holčička sebou vždycky škubla, když jsem jí vzala a pak koukala, co se bude dít. Chlapeček se ohnal, ale když zjistil, že na moje prsty pod packama nedosáhne, bylo to fajn.

Teď večer tu byla "fretčí" návštěva (bez fretek, protože máme blechy), tak oba bodovali, jen každý trochu jinak :) Chlapeček měl na kontě roztržený prst a pár kapek krve, holčička začala po chvíli být zvědavá, vylezla z pelíšku a dokonce sama začala lézt do náručí!!! Pak už se rozdováděla a chtěla občas i štípnout, ale bylo to krásný :) No a tím pádem o ní mám i zájemkyni...

Jo a ještě jeden pokrok, pasta jim samozřejmě stále nic moc neříká, ale zamilovali se do lososového oleje a sýrových taštiček.

No, tak to možná dopadne tak, že fretky ani dál putovat nebudou, a zůstanou v Plzni. Bylo by to moc fajn, nemyslíte? :-)

30.11.2012 Petra znovu informuje:

Dneska byli oba hrozně krotcí, pořád se nechávali hladit a drbkat, vůbec jim moje ruce nevadily. Akorát na veterině mě chtěl kluk asi sežrat, ale díky tomu, že se zakousl do rukavice, jsme se mohli podívat na zoubky a nemá vůbec žádný zubní kámen a zoubky krásný, čistý, žádný olámaný. Oba je mají hezký. Vet jim ostříhal drápky, vyčistil ouška, poslechl si je, prohmatal je a jsou oba v pořádku. Opruzeniny už nemají vůbec.

Trošku jsem jim dnes přestavěla klec, dala jsem jim závěsný hamáček s dekou a na dno klece dva velký záchodky, ale stejně ty potvůrky chodily vedle. A tak jsem čekala a teď večer jsem je párkrát strčila do záchůdku, když se začali štelovat na potřebu, tak snad to časem pochopí.. Konečně si dneska lízli pasty, chtěli mi jí i vzít a k večeři si dali kuřecí masíčko. Jestli bude všechno postupovat takhle rychle a budou dělat pořád viditelné pokroky každý den, budou moci jít za chvíli do adopce.

6.12.2012 Přišla další zpráva, po týdnu už je všechno trochu jinak. Lepší, samozřejmě:

Už chodí do záchodku, ale spíš tím stylem, že přes den, když jim vyberu několikrát za den, tak dobrý.. Ale po noci jsou v záchůdku dva tři bobky a ostatní kolem.. Za to bych je uškrtila.. S míšou jsme domluvený, že ještě na druhou dávku advocatu zůstanou u mě a příští víkend se stěhujou k ní. Zítra by se měla přijet podívat zase, děsně se na ně těší.. Připravila jsem jí na to, že z nich mazlíci nebudou možná nikdy, ale je hrdinka a prý je vymazlí.. A taky si začínají hrát a už jen nekoukají z pelechu, ale těší se, kdy je pustím...

7.12.2012 Přišly mrazy, a všechno je zase jinak... Fretky se kvůli zimě stěhují do nového domova o týden dříve, než se plánovalo.

poslední foto před odjezdem do nového domova

Takže další, a poslední zpráva přišla už od nové majitelky Míši:

"Tak příšerky jsem vypustila, jenom co se rozkoukali a vylezli z přepravky, začali šmejdit. Zippi se dožadovala vypuštění,tak jsem jí pustila, začala za nima lézt a nevěděla ke komu dřív. A teď běhají po bytě a všichni tři si kvokají Zippi s Didi tu spolu blbnou. Odvážila jsem se tu být bez bačkor, a všechno v pohodě na nohy nejdou. A moc se jim líbí pod postelí.

Všichni tři myslím mají radost že si mají s kým hrát, a pobíhají tu s kvokáním. Když jsou v kleci tak se nechájí bez problémů pohladit, problém nastává když je chci odchytit a dát do klece, ale časem přijdou na to že už jim nikdo ubližovat nebude a nemají se čeho bát .

Takže to dopadlo skvěle, teď ještě aby na sebe nachali sáhnout, Didi ke mě občas i přijde a nechá se pohladit po čumáčku. Huráá já myslím že za chvíli budem i my kamarádi."

a z domova... i s novou kamarádkou

Skvělá ukázka spolupráce mezi fretkaři a skvěle rychlá adopce. Ještě že nejsou všichni lidi stejní :-)