Jdi na obsah Jdi na menu
 

Elí

.

je albínská holčička,
dovezena do útulku pro fretky Klubko 14. 8. 2011, adoptována 10. 3. 2012

eli.jpgElí se narodila na jaře 2010 a nyní váží 645 g. Stejně jako Amálka má zánět v očích, falešnou březost a zřejmě je po porodu :( 

15.8.2011 Musím říct, že holky jsou jak z divokých vajec a kluci taktéž. Nechala jsem je vyběhat dokud neměli dost, holky tahaly plyšáky a nevěděly, kterou hračku si mají vybrat dřív :-) , potápěly se ve vodě a měly z toho děsnou prču, já o něco míň, neboť voda byla naprosto všude. Eli se ohání a tahá Amálku. Amálka se parádně rozdováděla také a s Eli byly nerozlučná dvojka. Skvělej pohled na konečně šťastná zvířata!

více foto ještě s Amálkou

27.8.2011 Elí váží 807 g, hraje si, dovádí a pořád chňape a štípe :D

7.11.2011 Eli se nechá pohladit, pomuchlovat ale pak honem pryč ... Obě holky si stále rády štípnou ... a to se už nezmění!

22.11.2011 Eli váží celé kilo! Je z ní moc pěkná holčina, dělá mi velkou radost, stejně jako ostatní :-)

9.1.2012  Elí zůstala po odchodu svých sourozenců sama a začla smutnit, jenže vím, že je na fretky dost tvrdá a nesnese jen tak někoho. Proto jsem ji zkusila seznámit s Majkem, který řádí a dovoluje si také. Nejdříve jsem myslela že ho Elí tak vytrestá, že na to nezapomene, ale nechala jsem ji ať si splní tu svoji povinnost s masakrem a Majk ji to začal vracet, takže se po dvou dnech společného venčení uklidnila a ted je ráda, že může s někým blbnout. Potřebovala zjistit můra, že si od ní nikdo nic nenechá líbit a síly jsou vyrovnané. Jupí!

Elí zůstala sama

Je ale vidět, že jí sourozenci ze šestice fretek chybí :(( Hledá je a tahá si plyšáčky, tak jak to dělali všichni společně. Z jednoho kouta do košíčku a zpět. Snad se brzo srovná a začnu ji také postupně začlenovat mezi ostatní, pokud to půjde bude moci k jiné fretce, ale to ukáže čas. Jinak je stále štipkací, ale už se nechá i pochovat a vyžaduje pamlsky.:))

27.1.2012  Elí si začala pomaličku hrát s Pacičkou. Obě holky jsou tvrdé, takže vyrovnané síly :) A taky přišla do říje, takže to brzy budem muset nějak řešit.

4.2.2012 Před Valentýnem mě časová tíseň donutila pustit Oskara s ostatními, od toho dne si spolu krásně hrají, mám radost!

Pacička, Elí, Majk a Oskar

7.2.2012 Elí láká jak Majka tak Oskara do pelíšku úplně se jim vnucuje mrška malá. Doufám, že Oskar, který je po aplikaci Suprelorinu, jí říji ukončí.  A "těším se" na falešku!

12.2.2012 Elí začíná díky říji hubnout , ale vulva se ji nezmenšuje. V týdnu půjde na hormonální ukončení. Pořád si tahá Majka a nemá problém si ho vláčet po celé místnosti i když Majk má přes 2 kila.

Taky pořád lomcuje s klecí i když je dostatečně vyběhaná nebo jen tak si lehne k záchodku a tříská do něj packama, aby byl co největší rachot o klec. Vyloženě ji to baví a já doufám, že mě sousedi nesežerou. Říje z Elí dělá nevídaného pošuka k pohledání. Naschvály jsou na denním pořádku a její výdrž je k nevíře. Už aby se zklidnila! Po ukončení říje budem uvažovat o kastraci.

17.2.2012 Tak jsem naplánovala Elí ukončení říje ale nevyšlo nám to, náš pan doktor má pouze Covinan a ten já moc nechci, tak pojedeme za pani doktorkou do Prahy společně i s Orfeem.

22.2.2012 Dnes byla Elí ukončena říje Receptalem.

27.2.2012 Receptal zafungoval, Elí od soboty vulva splaskává

1.3.2012 Elí začla být veselejší a zase je to ona, hravá a ukvokaná slečna. Ukončení říje ji změnilo a je šťastnější a klidnější. Bílá potvůrka co je stále štipkací... Ruce mám od ní samej šrám, ale mě to nevadí, někdy stiskne více, někdy vůbec, ale jsem ráda, že aspoň v tomhle duchu se mnou blbne.

Nejraději je, když ji chytnu za prdku s ocáskem a ona je přitom na zádech .. U toho se tak slastně kroutí a já ji drbkám, tohle prostě miluje! Dělá na mě výpady, nakrucuje se a utíká .. Tenhle její styl her je bezva a ona je ve svém živlu. Je ztřeštěná a moc chytrá. Ví, kde mám pamlsky a udělá cokoliv, aby mi dala najevo, že je prostě chce. Nejvíce miluje sušené kuřecí maso, dokáže loudit do nevidim.

10.3.2012 Elí ♥ která byla v útulku se svými sourozenci od 14.8.2011 byla dnes jako poslední z nich adoptována!! ;)  Freťáček Mailo a Elí si padli do oka a bude jí kamarádem na hraní a lumpárny. Držte ji palce ať si v nové rodině rychle zvykne a nové pánečky nesežere! :)  Doufám a věřím, že Elí vynahradí ztrátu fretečky v rodině a zažene bolest, kterou lidské bytosti a Mailo mají. :cry:

Noví majitelé byli seznámeni i s možným zánětem u Elí, který nevylučuji a sami rozhodli, že Elí podstoupí kontrolu u veterináře, na kterou byla již na pondělí pro jistou objednána.

Dnešní adopce byla blesková a nečekala jsem ji. Pokud by byl s Elí problém, bude rychle vyřešen. Slzy opět tečou...

Z nového domova

13.3.2012 Dostala jsem po 20 h večer zprávu, že Elí byl při stěru nalezen mírný zánět!

Antibiotika, které Elí dostala od veterinářky se jmenují Clavaseptin 50mg a injekčně Noroclav. Veterinářka se jmenuje MVDr. Petra Macháčková a je to veterinární klinika MVDr. Michaely Riedlové. V příloze posílám pár foteček Elí, aby se Vám tak nestýskalo. Jsme moc rádi, že jí máme, je úžasná naše malá šlechtična... říkáme jí dál Elí nebo Eleanor, když se hodně naparuje :-)) . Majlík už vůbec nesmutní a vesele skotačí a nás už si taky ochočila... krásně vrtí ocáskem, žebrá... a po takhle vychovaný fretce jsem vždycky toužila :D ten náš je prostě prase...

Fotečky které přišly dám brzo na rajče a moc za ně děkuju ! Jsem ráda, že jsou v pohodě a spinkají společně v pelíšku!

13.11.2013 Katka Kubíková nám napsala na FB, tak jsme to sem překopírovali. Jsme moc rádi, když máme o "našich" fretkách zprávy a takovéhle se čtou nejlíp:

Ahoj, vzpomínáte si ještě na Elí? Před dvěma lety sme ji adoptovali z Berounského Klubka. Elí se má skvěle, je zdravá, řádí tu každý den s Majlem a už od rána se dožaduje puštění a ňaminek. Má úchylku na igelitové sáčky... Co šustí, tak musí být její!
Když mi naposledy mamka hlídala fretky, tak neuváženě dala Elí ňamku hned na začátku. Ta pak vydržela celou hodinu a půl panáčkovat a hypnoticky se dožadovat další, a z venčení nic nebylo :D To sem jí holt zapomněla říct.

Pamatuju si, že když sme si Elí brali, tak sme byli varování, že je to mrcha kousavá a mazel z ní asi nikdy nebude... To se naštěstí nevyplnilo, je to docela mazlík, i když mrcha taky.... Mazlivá mrcha bude asi nejlepší popis:))

Chtěla bych vás na závěr poprosit, jestli byste mi poskytli nějaké info o ostatních členech zachráněné šestky, abych případně věděla, na jaká onemocnění si dávat pozor a mohla informovat veterinářku. Vím akorát o Adidasovi:( Ale o ostatních nic, tak doufám, že je to proto,že se mají prostě skvěle a jsou zdraví:)) To prosím do zpráv, nebo třeba na email kubikova.ka@seznam.cz

 

Elí ... a taky Edward, Arnošt, Elvis, Amálka a Adidas
aneb jak to tenkrát bylo

sdc10331.jpgElí je jednou ze šesti fretek, které byly vysvobozeny z otřesných podmínek. Všichni v jedné kleci, neměli záchůdek ani pelíšek, jak je vidět na fotkách, na dně jen "slámu", která byla plná jejich výkalů a V tom měli naházené prázdné konzervy. Takhle "pěkně" se o ně staral majitel zverimexu, když zjistil, že už je neprodá.

Čtyři kluci a dvě holčičky (tchořáci Adidas, Edward, další dva kluci Arnošt, Elvis i obě holky Amálka a Elí jsou albínci), o kterých jsme zkraje netušili, zda jde o sourozence, nebo zda je některá fretečka maminka či tatínek ostatních... Později se podařilo zjistit, tedy pokud si majitel zverimexu nevymýšlel, že kromě Adidase, který je asi 2,5 roku starý a s ostatními nepříbuzný, zbylých pět jsou sourozenci, v době nálezu něco málo přes rok starých. sdc11597.jpg

Všichni museli první řadě podstoupit pořádnou koupel. Také byli zasvrabení, holčiny měly obě zánět v očích, všichni samozřejmě v říji, bohužel i holčičky. Ty navíc byly v celkově ve špatném stavu, obě hubené, mají falešnou březost a s největší pravděpodobností byly nakryté a porodily, což nám potvrdila i paní doktorka (co se stalo s mláďaty nechceme ani domýšlet). Naštěstí jsou na sebe všichni dost zvyklí, tak je můžeme mít po dvou v kleci.

A teď to nejdůležitější - zachránila je Lenka Mandová - stulitt. Jen si to malinko špatně načasovala, a tak se o ně  "musela" postarat po dobu naší dovolené. Udělala to naprosto s přehledem a dokonale, lépe bychom to nezvládli. A co víc - vydatně je zasponzorovala.

Moc děkujeme, Lenko!

více foto šestice (již z útulku)